Friday, January 13, 2006

SINAMU

"SINAMU":
Another traditional food of the Kadazandusuns
Posted By:
Allan Dumbong

Sinamu ni sebenarnya macam jeruk sikit bah..tapi rasa dia telampau masin (sengaja kasi banyak garam)..kalau yg ada high blood tu tidak disyorkan makan la...ekekeke... ..but so far...keluarga kami teda juga la.... sinamu ni bole dibuat daripada mangga,betik,nangka,''bambangan'',''longgom''....( mo terliur suda sia)..seperti yg sia cakap tadi...sinamu ni sengaja 'dimasinkan' untuk tahan lama la...macam jeruk juga..kemudian diperap beberapa minggu baru bole ambil..(tapi sia slalu curi sinamu masa dad sia tida nampak ).. oleh kerana kemasinannya,time kita mo makan tu kena campur ajinomoto la..ataupun gula untuk mengimbangi kemasinan..buli juga kasi padas kalau mau..selalunya,kami buat banyak2...1 tempayan ka....atau bekas besar lain la..pasal..makanan ni bukan keluarga kami saja yg makan...ada juga org/jiran yg tida tau malu minta..ekekeke (sia pun penah minta ma sama org lain...)...o ya...campuran lain.. cara2 -putung2 tu mangga(atau any buah yg kamu mau) -cuci -masukkan dlm bekas-lumur dgn garam(ikut kuantiti la...1 kg garam ka kalau banyak sgt) -kasi campur ikan bilis (golinau ka atau yg lain2 jenis ikan bilis) -tutup ketat2 -perap at least 1 minggu baru ada rasa sinamu.

No comments: