Tuesday, July 11, 2006

PERJUANGAN LOTTER & VELVET


MASYARAKAT KADAZANDUSUN HARUS MENYOKONG PENUH PERJUANGAN LOTTER & VELVET DI AF4 (2006)
Oleh
Allan Dumbong
(Pengerusi, Gerakan Pembangunan Belia-Beliawanis & Pelajar-Pelajar Kadazandusun, KDCA)

Di dalam Akademi Fantasia 4 yang dianjrkan oleh Maestro Talent Sdn Bhd, masyarakat Kadazandusun diwakili oleh dua belia-beliawanis yang penuh berbakat dan mempunyai masa depan yang cerah. Pelajar-pelajar yang dimaksudkan ialah Lotter Petrus Edwin dan Velvet Lawrence Aduk.
Adalah menjadi hujah artikel ini bahawa masyarakat Kadazandusun di Sabah, semenanjung mahupun mereka yang telah berhijrah ke luar negeri, haruslah mengambil perhatian terhadap perkembangan seni kedua-dua pelajar ini. Dalam masa yang sama, masyarakat Kadazandusun, khususnya, yang memunyai kemampuan sumber kewangan untuk membuat tindakan-tindakan yang sesuai untuk memastikan Lotter dan Velvet dapat masuk ke peringkat akhir Konsert Akademi Fantasia 4.
Apakah sebab-sebab utama kenapa masyarakat Kadazandusun harus menyokong kedua pelajar ini? Sebab-sebabnya ialah:
(i) Inilah peluang yang jarang-jarang didapati oleh anggota-anggota masyarakat kadazandusun untuk mempersembahkan bakat dan kemahiran mereka di peringkat nasional. Oleh itu, jika ada sahaj peluang, pastikan mereka yang terlibat itu disokong dengan sekuat yang mungkin.
(ii) Inilah peluang kedua-dua anak ini untuk dapat mencari rezeki dalam bidang seni suara, sekaligus dapat mencari jalan yang strategik untuk meningkatkan taraf sosio-ekonomi, bukan sahaja untuk mereka secara peribadi, tetapi juga untuk keluarga.
(iii) Inilah peluang bagi masyarakat Kadazandusun untuk meningkatkan martabat dan jati diri, supaya tidak segan silu bila sudah dapat "duduk sama rendah, berdiri sama tinggi" dengan masyarakat-masyarakat lain. Contohnya, masyarakat Kg Tahak, Membakut sudah tentunya amat berbangga kerana Lotter telah mengharumkan nama kampung mereka di peringkat nasional.
(iv) Inilah peluang bagi Lotter dan Velvet untuk menunjukkan kepada orang ramai bahawa anak kelahiran kampung juga mampu untuk menyumbang sesuatu demi pembangunan negara bangsa Malaysia.
(v) Inilah peluang bagi anak-anak muda Kadazandusun untuk mencontohi personaliti Lotter dan Velvet yang bukan sahaja berbakat besar, berkeyakinan tinggi tetapi juga peramah, baik hati, prihatin kepada masalah kawan-kawan, hormat kepada orang-orang tuan, dan bersemangat tinggi. Kedua-dua mereka juga mempunyai kualiti kepemimpinan yang tinggi, dan dihormati ramai.
Berdasarkan kepada perkara di atas, saya amat berbangga kepada masyarakat saya sekiranya semua pihak dapat menghulurkan sumbangan bagi memastikan kejayaan Lotter dan Velvet di AF4.
Nama Penuh : Lotter P.Edwin Edin
Bangsa : Kadazan
Umur : 23 tahun
Asal : Membakut, Sabah
Tarikh Lahir : 30 April 1982
Zodiak : Taurus
Tinggi : 157 cm
Berat : 50 kg
Deskripsi : Jejaka periang dan sentiasa ketawa ini ialah peminat Stephen Chow. Anak jati Membakut ini turut menyukai muzik rock alternatif dan memasak untuk keluarganya. Lotter bakal menyerlah di AF !
Hobi : Bermain alat muzik Makanan
Kegemaran : Nasi ayam
Minuman Kegemaran : Nescafe ais
Filem Kegemaran : Seniman Bujang Lapok
Lagu Kegemaran : More Than Words
Pelakon Kegemaran : Fahrin Ahmad, Rosyam Noor, Maya Karin, Umie Aida
Penyanyi Kegemaran : Kurt Cobain, Amy Search
(Sumber:www.astro.com.my)
Nama Penuh : Velvet Lawrence Aduk
Bangsa : Dusun
Umur : 19 tahunAsal : Penampang, Sabah
Tarikh Lahir : 14 Februari 1987
Zodiak : Aquarius
Tinggi : 169 cmBerat : 67 kg
Deskripsi : Bekerja sebagai tukang masak pada waktu siang dan menyanyi pada waktu malam, gadis gipsi ini menyukai gaya nyanyian Nora. Sentiasa mengutamakan keluarga dan terokai warna diri Velvet di AF !Hobi : Menyanyi
Makanan Kegemaran : Hinava
Minuman Kegemaran : Milo ais
Filem Kegemaran : White Chicks
Lagu Kegemaran : Tell Me Where It Hurts
Pelakon Kegemaran : Devon Sawa, Brad Pitt, Saiful Apek, Hans Issac, Drew Barrymore, Julia Robert, Maya Karin, Erra Fazira
Penyanyi Kegemaran : Nora, Jaclyn Victor, Mariah Carey

No comments: