Thursday, May 28, 2009

STATE-LEVEL KAAMATAN FESTIVAL 2009:UNDUK NGADAUS

With Zandi Leonie Gontuni (UNK 08)

With UNK Kuala Penyu (left) & UNK Tambunan (right)


Unduk Ngadau 2009: Zandi Appey Rowena Januin (Papar)
1st Runner Up: Zandi Pearl Dianne Petrus (DBKK)
2nd Runner Up: Zandi Joanne Kimberley Majalap(Penampang)

CINDY CELESTINE SIPILIS (TAWAU)
GILDA J JOEPLIK (SANDAKAN)
ELINNA MASUIN (LIKAS)
DEIZI SEBASTIAN MOJINU (WP LABUAN)
JOVENEA JIM LAJIM (KLANG VALLEY)
HULLIWTA ELISER (TUNGKU)
SARIMAH TANGKUNGON (PEGALUNGAN)
EMILDA ALBERT (PAITAN)
LYDIA BINIDIK (KEMABONG)
SHERON OLGA FEDILIS (SOOK)
DIANA NGOAI (MENUMBOK)
JENIFFER DAVID (TELUPID)
VICTORIA YAM PEI LING (KUNAK)
EAROZIANA ELVY VENTURE (TONGOD)
WANDA HENDRYANA PIUS (LAHAD DATU)
JUKINI GAMIUS (SEMPORNA)
JOANNE BERNADETTE JOHN (BELURAN)
GLORIA LYNE BAMI (KINABATANGAN)
ROUNNAH BAB ROBERT SYLVESTER (TENOM)
AFFY JACKLEYINDA ENTAWIN (BEAUFORT)
JOVETTA JOPRINE (KUALA PENYU)
ROZYANAH MUTANG (SIPITANG)
STELLA NAKARAN (RANAU)
JACQUELINE JOSEPH (KENINGAU)
EFAHRINA NICHOLAS (TAMBUNAN)
WINEH DIWALANG (NABAWAN)
RACHEL MARTINUS (INANAM)
PEARL DIANNE PETRUS (DBKK)
ELSIE R MARIUS (TANJUNG ARU)
MAYLESTHELYN MATIUS (PUTATAN)
JOANNE KIMBERLEY J MAJALAP (PENAMPANG)
APPEY ROWENNA JANUIN (PAPAR)
CECELIA RIYMANTE (MEMBAKUT)
LAINE TINGGANGAU (KOTA MARUDU)
ERRA QUENCY VICTOR (KOTA BELUD)
FREDERICKA CAMILLA RICHARD DAUT (TUARAN)
FLINA RUTUM (TAMPARULI)
JACQUELINE MONALISA (BANGGI)
LYNNESTHERWENNS MASUIN (KUDAT)
CLARENCENA KADIUS (MATUNGGONG)
EVILIN MATHIS (PITAS)
Wednesday, May 27, 2009

TELEMOVIE KADAZANDUSUN "BAMBAAZON" DI TV2 29 MEI 2009 @ 12.30 T/HARI


Ahirnya, dengan kesungguhan team produksi dan penerbit serta para pelakon, sebuah syarikat tempatan Sabah, IMMORTELLE CREATIVE SDN BHD telah berjaya menerbitkan sebuah telemovie yang mana 80% penggunaan bahasanya adalah dalam Bahasa KadazanDusun yang bertajuk ‘BAMBAZON’ yang diarahkan oleh Nurhalim Hj. Ismail yang berasal dari Kuala Lumpur selain menjadi penulis skrip bagi telemovie ini.

Telemovie ini berkisar tentang dilema seorang gadis, Ivy (LINDA NANUWIL) yang telah dipilih untuk menjadi seorang unduk ngadau bagi memenuhi kehendak masyarakat dan adat resam yang diamalkan sejak turun temurun oleh masyarakat Kadazandusun. Namun pada zaman moden ini, Ivy, yang juga sedang mengikuti pengajian di universiti merasakan bahawa ianya sudah tidak relevan lagi memandangkan Ivy berkeinginan untuk keluar dari kepompong adat resam yang baginya tidak dapat memajukan dirinya dan masyarakat sesuku.

Dengan masa yang sama, Ivy juga terlibat dengan cinta 3 segi antara Aggidau (FELIX AGUS) yang sekampug dengannya dan Doi (EBI KORNELIS), anak ahli korporat yang sepengajiannya dengannya di universiti. Adakah Ivy tetap akan berpegang kepada prinsipnya atau pun kembali kepada adapt resamnya? Apakah kesudahan cinta 3 segi yang terjadi antara mereka? Sempena Pesta Kaamatan 2009, saksikanlah kesudahannya di saluran RTM 2 pada 29 Mei 2009 (Jumaat) pada pukul 12.30 tengahari. Sebarang komen amatlah dialu-alukan.

Keterangan lanjut, sila hubungi Cik Jenny Joanis (HP: 0192198488)

Monday, May 25, 2009

PERANAN BOBOHIZAN DLM UPACARA "PAPASAAKOI BAMBAAZON" MASYARAKAT KADAZANDUSUN PAPAR

Oleh:
MONICA GUALIN
DPA, UiTM, BiM (Hons) OUM


Bobohizan merupakan gelaran bagi bomoh wanita dalam tradisi kebudayaan Kadazandusun. Bobohizan memain peranan penting dalam perayaan Tadau Kaamatan bagi upacara penyembahan di tapak tanaman untuk memastikan hasil tanaman bertambah pada tahun-tahun akan datang. Bobohizan pertama dipercayai diajar oleh jelmaan semangat Huminodun, iaitu Unduk Ngadau, dan jampi serapah itu diamalkan sehingga sekarang.

Bagi masyarakat etnik Kadazandusun Papar upacara ini dipanggil “Papasaakoi Bambazon”. Menurut kepercayaan masyarakat ini, mereka melakukan upacara ini supaya tanaman padi mereka beroleh hasil yang lumayan.

Menurut En. Fedelis @ Mole Gimbul, berumur 82 tahun dan mantan Ketua Kampung Penampang Baru, Papar upacara ini mereka lakukan bermula dari penanaman padi (“Mubuu’at”).

“Mubuu’at” adalah proses permulaan penanaman padi samaada padi di sawah mahupun di bukit. Sebelum “Mubuu’at” di lakukan, Bobohizan akan berkomunikasi dengan semangat padi dengan mengucapkan “rinait” untuk membolekan benih padi yang akan ditanam sentiasa subur sehinggalah padi tersebut menghasilkan buah. Bobohizan akan membuat 7 lubang lalu menanam benih padi sebagai “Ponimpuu’nan”. Sementara menunggu benih padi tersebut bercambah dan sedia untuk ditanam di sawah maka kerja-kerja pembajakan sawah akan dilakukan oleh semua petani. Satu upacara akan dilakukan di sawah oleh Bobohizan di mana Bobohizan akan mengambil tanah di tepi sawah lalu dibawa balik ke rumah dan akan dibungkus dengan kain hitam. Menurut kepercayaan masyarakat ini dengan berbuat demikian tanah yang dibajak akan sentiasa subur untuk menghasilkan padi.

Sesudah padi tersebut sedia untuk berbuah, yang masyarakat di sini namakan sebagai padi bunting, satu lagi upacara akan dilakukan di tengah-tengah sawah yang mereka namakan sebagai “Monsuu’ung” . Upacara ini akan dibuat oleh berberapa orang Bobohizan sambil mengucapkan mentera di sekeliling hidangan dipanggil “Tabu” .

Bahan-bahan “Tabu” yang wajib dihidangkan adalah seperti;
i) “Hiniopot” (nasi yang di bungkus dengan daun tarap)
ii) Ayam jantan
iii) “Sinakapu” (Tapak sirih-kapur yang lengkap)
iv) Tebu
v) Halia merah
vi) Tapai
vii) Telur
viii) Beras
Mereka percaya bahawa dengan menghidangkan pelbagai bahan “Tabu” seperti yang dinyatakan di atas maka semua makluk perosak tidak akan mengganggu tanaman padi mereka sehinggalah padi tersebut masak dan sedia untuk dituai.

Sesudah padi masak dan sedia untuk di tuai sekali lagi Bobohizan akan turun ke sawah untuk mengucapkan “rinait” sebelum upacara “Mengomot” dijalankan. Bobohizan akan mengambil 7 tangkai padi yang berisi dan 7 tangkai padi yang tidak berisi. Pada masa yang sama Bobohizan akan mengambil bambu untuk membuat “Bombon”. “Bombon” akan dibuat secara bersilang dan akan diikatkan di rumpun padi. Rumpun padi yang telah diikat tidak boleh diganggu oleh sesiapapun sehinggalah semua padi selesai dituai. Tujuh tangkai padi yang berisi tadi akan dioles dengan minyak kelapa lalu dibawa pulang ke rumah untuk diletakkan di atas “angkob”, tempat menyimpan padi.

Bermula dari awal proses “Mubuu’at” sehinggalah ke acara “Mengomot” kita melihat bagaimana bobohizan berperanan penting dalam berkomunikasi dengan semangat padi. Dengan adanya bacaan-bacaan “rinait” yang mereka ungkapkan maka tidak hairanlah bagaimana nenek moyang kita dapat menghasilkan padi yang banyak tanpa sebarang gangguan daripada makluk perosak.


Nota: Artikel ini dijangka dimuatkan dalam Buku Cenderakenangan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Sabah 2009. Foto-foto yang berkaitan akan dimuatkan kemudian.

TRAKING THE KADAZADUSUNS LIVING/WORKING ABROAD

Alland: hi..yr nametag for kaamatan is with me. I may pass it to debbie in due course. keep it as our project is on going...

Jue Jidwin: oo sure,thank you
Jue Jidwin: i was on line with debbie when u text here.
Alland: she must hv told u
Jue Jidwin: not yet, we talking about our 'sponsor' her, requesting for something, and we organizng a thanks giving nite for those helped out our recent kaamatan

Jue Jidwin: btw, we were at zeno's house last saturday, we BBQ
Jue Jidwin: you must join us when u r here Jue Jidwin: your next visit to KL may b

Alland: ok..sounds good..i was on Ym wt zeno early ths morning. If u check KDCA website, new look..wt zeno helpJue Jidwin: oo ya ? sure, will have a look

Jue Jidwin: haa.. good to see the new look
Jue Jidwin: nice.. with pics

Alland: any news from penang group about kaamatan this year? or elsewhere?

Jue Jidwin: only JB that i know.
Jue Jidwin: penang, no news, since our fren - Jodin, not arround there anymore, senyap suda
Jue Jidwin: let me text him
Alland: where is jodin ady?
Jue Jidwin: no idea.. the last i heard he was transferred or move to another co

Alland: jodin apa suda tu?
Jue Jidwin: Jodin Pamajah

Alland: oyakan..Jue Jidwin: me too almost lupa2, his hp in my record is no more in service bah Jue Jidwin: actually, that means, i can use my tags to join the Kaamatan in hongkod ka?

Alland: ya definetely..license to interview people also..
Jue Jidwin: yes, really appreciate that.
Jue Jidwin: my parents will be at the hongkod from 29-31 i guess, demonstrating the making of toggunggak & mamatu saging / wakid.

Jue Jidwin: Doi i just got a response, Jodin now working in brunei, working with oil & gas co. so no one is running the kdca penang
Alland: nah, good..if possible ask them to write - materials used, when to cut the poring etc, how pattern got inspired,wat products, how many days, the usage of the products, who are the experts. Can they teach people to mamatu? list of participants. they can pass to me..not typed also can
Alland: wah buli tahan tu..ask him to organise kaamaatn in brunei lah juga
Jue Jidwin: adui you are so efficient at this la.. i will ask
Jue Jidwin: ya kan, good idea la. got a fren working as engineer d Brunei, but recently they accept the offer to work in Khartoum - as engineer there.
Jue Jidwin: I will make a journals on the making of this craft la, interview to beliau nanti
Alland: buli tahan bah diorang ni..may be we can prepare a brief story/database/document abt these engineers ini yang ke sana sini..
Alland: good, u ask them lah...
Jue Jidwin: bah
Jue Jidwin: another kadazan guy working in Praque - with oil & gas co also
Jue Jidwin: may be u know them too/
Alland: i know 1 guy frm yr kg working in Sultanate of Oman..siapa suda giatu?
Alland: julius kah tu
Jue Jidwin: Julius tating?
Alland: ya
Jue Jidwin: oo ic, i didnt know he;s there but he's my sister's classmate, my schoolmate alsoJue Jidwin: yes, 1 kampung
Jue Jidwin: sabtuni osman, half dusun+brunai - now engineer in Dubai
Alland: he is there wt the family oil & gas juga tu..gaji basar dia bilang..
Jue Jidwin: wah buli tahan diorang ni.
Alland: can we list them down kah ni? he he..inilah bah karaja kita niJue Jidwin: hahaha as usual. buli bah
Jue Jidwin: i have them in my address book but i didnt specifically seperate their info.
Alland: convey the message to all our KD frens around the world, ask them to tell us about their stories
Alland: byk tu d facebook kita semua...brief info with photo will do..
Jue Jidwin: oya.. yg di FB kebanyakan kita kanal before dorang pigi sana.
Jue Jidwin: dorang suzie ambrose, Petronella .. few more
Alland: may be we can post our request/intention to get their stories.
Alland: byk tu d facebook kita semua...brief info with photo will do..
Jue Jidwin: oya.. yg di FB kebanyakan kita kanal before dorang pigi sana.
Jue Jidwin: dorang suzie ambrose, Petronella .. few more
Alland: may be we can post our request/intention to get their stories.
Jue Jidwin: oya, trus also. including si richard kimbin la ni, he's in Italy, the brother also working in Milan as Chef.
Jue Jidwin: and another lady, Connie Indra, working in Milan as system engineer
Alland: one Hailin Walad, a wife of an executive in Formula 1. Based in UK.
Jue Jidwin: tuk oi Jue Jidwin: yg paling lama suda d sana - si Josepha monjuil la. married & reside there
Alland: one Saineh Wences, wife of a PhD student (engineer with Petronas) in UK.
Jue Jidwin: bagu juga bikin directory dorang ni
Alland: 1 lg Jenny Robin Lojikim, wife to a senior executive of Motorola in Chicago USA.
Jue Jidwin: ooo quite a number juga, ini yg baru kita kanal, belum lg masuk the others kan

Saturday, May 23, 2009

ATURCARA SAMBUTAN PESTA KAAMATAN NEGERI 2009

ATURCARA BAGI HARI SABTU:
30 MEI 2009MAJLIS PELANCARAN PAMERAN & SUKAN TRADISI

7.00 pagi Ketibaan Ahli Jawatankuasa Penganjur

Arrival of the Organizing Committee members

Koikatan di Puu Komiti Mangangangazu


8.00 pagi Ketibaan orang ramai

Arrival of the members of the public

Koikatan do tuhun ginumuan


8.15 pagi Ketibaan kumpulan – kumpulan kebudayaan

Arrival of Local Cultural Troupes

Koikatan tinimungan koubasanan ngaavi


8.45 pagi Ketibaan Huguan Siou Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Pengerusi Jawatankuasa Induk Perayaan Pesta
Kaamatan Peringkat Negeri Tahun 2009 merangkap Timbalan Ketua Menteri /Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Genevieve Kitingan.

Arrival of Huguan Siou The Honourable Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Chairman of the Main State Level Pesta Kaamatan Celebration 2009 cum Deputy Chief Minister / Minister of Rural Development and Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Genevieve Kitingan.

Koikatan di Huguan Siou i Tapantang Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Ponikoon Komiti Tagazo Mangazu Lamai Tadau Tagazo Kaamatan Nazatan Pogun 2009 om ponogi Timbang Vozoon Montili om Montili Kotundaan Habus Kakadazan om Tapantang Datin Seri Panglima Genevieve Kitingan.


9.00 pagi Ketibaan pemimpin – pemimpin Persekutuan dan Negeri dan Dif – dif undangan yang lain.

Arrival of Federal and State Dignitaries and other invited guests.

Koikatan di vovozoon mantad Hongkod Pogun om Pogun om ih tahap di susuvai.

9.15 pagi Ketibaan Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman Ketua Menteri Sabah dan Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Hajjah Faridah Haji Tusin.

Arrival of The Right Honourable Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman Chief Minister of Sabah and Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Hajjah Faridah Haji Tusin.

Koikatan di Tapantang Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman , Vozoon Montili Sabah om Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Hajah Faridah Haji Tusin.


9.20 pagi Tarian Sambut Tamu

Welcoming Dance

Sazau Kopoikatan Tombuhui


9.30 pagi Ucapan Alu – aluan Huguan Siou Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Pengerusi Jawatankuasa Induk Pesta Kaamatan Peringkat Negeri 2009.

Welcoming address by Huguan Siou, The Honourable Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Chairman of the Main State Level Pesta Kaamatan Celebration 2009.

Pason Ponimpuun mantad di Huguan Siou Tapantang Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Ponikoon Komiti Tagazo Mangazu Lamai Tadau Tagazo Kaamatan Nazatan Pogun 2009.


9.45 pagi Ucapan Perasmian oleh Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman Ketua Menteri Sabah diikuti dengan upacara “Momohobok”.
Launching Speech by The Right Honourable Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Chief Minister of Sabah followed by the “Momohobok” ceremony.

Pason Kopongukaban di Tapantang Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Vozoon Montili Sabah om susuutonon abaabazan Momohobok.

Penyampaian Cenderakenangan oleh Huguan Siou, Pengerusi Jawatankuasa Induk Perayaan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Sabah 2009 kepada Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Ketua Menteri Sabah.

Presentation of Momento to The Right Honourable Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Chief Minister of Sabah, by Huguan Siou, Chairman of the Main State Level Pesta Kaamatan Celebration 2009.

Kapanaakan Tuntungkap kumaa di Tapantang Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Vozoon Montili Sabah mantad di Huguan Siou, Ponikoon Komiti Tagazo mangazu Lamai Tadau Tagazo Kaamatan Nazatan Pogun 2009.

Persembahan Koir dari kumpulan SMK St. Joseph, Papar

Choir presentation from SMK St. Joseph, Papar

Kapaangan Koir mantad SMK St. Joseph, Papar

Persembahan Okestra Bambu

Bamboo Orchestra presentation

Pokitanan Tinimungan Tuunizon do Poing

Penampilan peserta – peserta Unduk Ngadau 2009

Introduction of the Unduk Ngadau 2009 contestants

Kopointutunan di monongkibai Unduk Ngadau 2009

Jamuan ringan

Light refreshments

Minum Panagod Napod

Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Pengerusi Jawatankuasa Induk Perayaan Kaamatan Peringkat Negeri Tahun 2009 menjemput dan mengiring Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Ketua Menteri Sabah melawat Gerai Pameran Sukan – sukan Tradisional dan seterusnya melawat Rumah – rumah Tradisional.

The Right Honourable Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Chief Minister of Sabah, accompanied by the Honourable Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Chairman of the Main State Level Pesta Kaamatan Celebration 2009, Visit the exhibition stalls, traditional sports and the traditional houses.

Kotumbuhuzan di Tapantang Vozoon Montili Sabah tonudon di Tapantang Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Ponikoon Komiti Tagazo mangazu Lamai Tadau Tagazo Kaamatan Nazatan Pogun 2009, kumakap doid sulap kupokitanan sipoot koubasanan om hamin koubasanan ngaavi.

10.45 pagi Sukan tradisi, persembahan bunyi – bunyian, pertandingan okestra bamboo dan tarian tradisional serta nyanyian dan acara –acara Pesta Kaamatan yang lain diteruskan.

Traditional sports, traditional dances and musical presentations, songs and other Harvest Festival programmes continue.

Sipoot koubasanan, sazau om tuunizon koubasanan om suusuvai poh abaabazan Lamai Kaamatan potimhombuson.

1.00 petang Pertandingan Unduk Ngadau Kanak – kanak (Fesyen)

Childrens Unduk Ngadau ( Fashion ) Competition

Piboian Unduk Ngadau ( Pakazan Togingo ) montok Tanak.

2.00 petang Pertandingan Akhir Okestra Bambu

Bamboo Orchestra Competition Final

Piboian do kohimpupuson tinimungan do poing.

5.00 petang Konsert Kaamatan

Concert Kaamatan
Lamai Konsert KaamatanATURCARA BAGI HARI AHAD:
31 MEI 2009PENUTUPAN BULAN PESTA KAAMATAN

7.00 pagi Ketibaan Ahli Jawatankuasa Penganjur

Arrival of the Organizing Committee members

Koikatan di Puu Komiti Mangngangazu


8.00 pagi Ketibaan orang ramai

Arrival of the members of the public

Koikatan tuhun ginumuan


8.15 pagi Ketibaan dif – dif undangan

Arrival of invited guests

Koikatan tahap ngaavi


8.45 pagi Ketibaan Huguan Siou Yang Berhormat Datuk Seri Joseph Pairin Datuk Kitingan, Pengerusi Jawatankuasa Induk Perayaan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Tahun 2009 merangkap Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Genevieve Kitingan.

Arrival of Huguan Siou The Honourable Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Chairman of the Main State Level Pesta Kaamatan Celebration 2009 and Deputy Chief Minister / Minister of Rural Development and Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Genevieve Kitingan.

Koikatan di Huguan Siou I Tapantang Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Ponikoon Komiti Tagazo mangazu Lamai Tadau Tagazo Kaamatan Nazatan Pogun 2009 om ponogi Timbang Vozoon Montili Kotundaan Habus Kakadazan om Tapantang Datin Seri Panglima Genevieve Kitingan.

9.00 pagi Ketibaan Ahli –ahli Dewan undangan Negeri, Ahli – ahli Parlimen, Pembantu – pembantu Menteri Timbalan – timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Setiausaha Kerajaan Negeri, Setiausaha Persekutuan Sabah, Panglima 5 Briget Infantri Malaysia, Pesuruhjaya Polis Sabah dan Setiausaha Kerajaan Negeri, serta isteri/ suami masing – masing.

Arrival of the State Assemblymen, Members of Parliament, Assistant Ministers, Deputy Speakers of Sabah State Legislative Assembly, State Secretary, Federal Secretary Panglima 5 Brigadier of the Infantry Malaysia, Sabah Commissioner of Police and their respective spouses.

Koikatan hahansanon ngaavi do Rakyat doid Pogun om Parliament, Panakadai Montili ngaavi, Panakadai ngaavi do Speaker Dewan Koundangan Sabah, Monunuat Pogun, Monunuat Polinta Hongkod Sabah, Panglima 5 Briged Infantri Malaysia, Pesuruhjaya Polis Sabah, om Kinouvangan ngaavi dioho.

9.15 pagi Ketibaan yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman Ketua Menteri Sabah dan Yang Amat Berbahagia Datin Seri Panglima Hajjah Faridah Haji Tusin.

Arrival of The Right Honourable Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Chief Minister of Sabah and Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Hajjah Faridah Haji Tusin.

Koikatan di Tapantang Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Vozoon Montili Sabah om Yang Berbahagia Datin Seri Panglima Hajjah Faridah Haji Tusin.

9.30 pagi Keberangkatan tiba Tuan Yang Terutama Tun Datuk Seri Panglima Haji Ahmadshah Bin Abdullah, Yang Di – Pertua Negeri Sabah dan Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajjah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.

Arrival of Tuan Yang Terutama Tun Datuk Seri Panglima Haji Ahmadshah bin Abdullah, Yang Di – Pertua Negeri Sabah and Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.

Koikatan di tuan Yang Terutama Tun Datuk Seri Panglima Haji Ahmadshah bin Abdulah, Yang di pertua Negeri sabah om Yang Amat berbahagia Toh Puan Datin Seri panglima Hajah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.

Lagu Kebangsaan diikuti Lagu Kebesaran Negeri Sabah dimainkan.

National Anthem followed by the Sabah State Anthem.

Kopounizan Hozou Kabangsaan om Hozou Kobontugan Pogun Sabah.


9.45 pagi Upacara Perasmian Penutupan Bulan Pesta Kaamatan 2009 oleh Tuan Yang Terutama Yang di Pertuan Negeri Sabah dengan upacara berikut:-

Closing ceremony of the Harvest Festival Month 2009 by the Tuan Yang Terutama, the Governor of Sabah with the following ceremony:-
Ponutuban Vuhan Lamai Ka’amatan 2009 poimogonon di Tuan Yang Terutama Yang di – Pertua Negeri Sabah miampai abaabazan poimbida miaga di siibo:-
‘Kumotob dan monggom’ termasuk meletakkan sebuah ‘ Sukat ke dalam Tangkob’ dan seterusnya melakukan paluan gong 7 kali.

‘ Kumotob and monggom’ which incluye the placing of the “Sukat” into the ‘Tangkob” followed by 7 beats of the gong.

Abaabazan Kumotob om monggom ih kaampai noh poposuang Sukat doid Tangkob om susuutonon 7 tuntung do tagung.

Penyampaian Cenderakenangan oleh Huguan Siou, Pengerusi Jawatankuasa Induk Perayaan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Tahun 2009 kepada Tuan Yang Terutama Yang di – Pertua Negeri Sabah.

Presentation of Momento to Tuan Yang Terutama the Governor of Sabah by Huguan Siou the Chairman of the State Level Pesta Ka’amatan Celebration 2009.

Kapanaakan Tutungkap kumaa di Tuan Yang Terutama Yang di – Pertua Negeri Sabah mantad di Huguan Siou, Ponikoon Komiti Tagazo Mangazu Lamai Tadau Tagazo Kaamatan Nazatan Pogun 2009.

‘Magavau oleh Bobohizan Kadazandusun dari daerah Papar selaku Tuan Rumah Pelancaran Perayaan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri 2009.

‘Magavau’ by Kadazandusun Priestesses fromPapar as the Launching host of the State Level Harvest Festival Celebration 2009.

Magavau Bobohizan Kadazandusun mantad Uvang Papar ii Minoguhu Kopotimpuunana Lamai Tadau Tagazo Do Kaamatan Nazatan Pogun 2009.

Persembahan Koir dari Sabah Credit Corporation.

Choir presentation by Sabah Credit Corporation.

Kapaangaan Koir mantad Sabah Credit Corporation.

Tajuk lagu / Song title / Ngaan do hozou

1. Kasakazan do Bambazon
2. Tadau Tagazo Kaamatan
3. Tadau Kaamatan
4. Misompuru id Koubasanan


Ucapan alu – aluan oleh Huguan Siou Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Pengerusi Jawatankuasa Induk Pesta Kaamatan Peringkat Negeri 2009.

Welcoming address by Huguan Siou The Honourable Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Chairman of the Main State Level Pesta Kaamatan Celebration 2009.

Pason Ponimpuun mantad di Huguan Siou Tapantang Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Datuk Kitingan, Ponikoon Komiti Tagazo Lamai Tadau Tagazo Kaamatan Nazatan Pogun 2009.

Ucapan Yang amat Berhormat Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman Ketua Menteri Sabah.

Speech by The Right Honourable Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Chief Minister of Sabah.
Pason Tapantang Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Vozoon Montili Sabah.

Persembahan khas “Muzikal Teater Lagenda Huminodun” oleh artis – artis dari Lembaga Kebudayaan Sabah.

Musical Theater “ Lagenda Teater Huminodun” by artists from Lembaga Kebudayaan Sabah.

Pokitanan “ Lagenda Teater Huminodun” di Susumazau mantad Lembaga Kebudayaan Sabah.

Persembahan medly lagu – lagu kaamatan dan persembahan tarian tradisi oleh 13 kumpulan etnik.

Presentation of Kaamatan songs and traditional dance by multi – ethnic troupes.

Kopokitanan sazau koubasanan mantad 13 tinimungan om hozou ngaavi do Kaamatan.

12.00 T/hari Tuan Yang Terutama Yang di – Dipertua Negeri Sabah diiringi oleh Pengerusi Jawatankuasa Induk Perayaan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri 2009 melawat ke gerai – gerai pameran, sukan – sukan tradisional dan seterusnya melawat rumah – rumah tradicional.

The Tuan Yang Terutama the Governor of Sabah accompanied by Huguan Siou the Chairman of the State Level Pesta Kaamatan Celebration of the State Level Pesta Kaamatan Celebration 2009, Visits the exhibition stalls, traditional sports and the tradional houses.

Kotombuhuzan di Tuan Terutama yang di – Pertua Negeri Sabah, tonudon di Huguan Siou, Ponikoon Komiti Tagazo Mangazu Lamai Tadau Tagazo Kaamatan Nazatan Pogun 2009, Kumakap doid sulap – sulap kopokitanan, sipoot koubasanan om hamin – hamin koubasanan.

Keberangkatan balik Tuan yang TerutamaTun Datuk Seri Panglima Haji Ahmadshah bin Abdullah, Yang di – Pertua Negeri Sabah dan Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajjah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.

Tuan Yang Terutama Tun Datuk Seri Panglima Haji Ahmadshah bin Abdullah, The Governor of Sabah and Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajjah Dayang Masuyah Binti Awang Japar proceed to leave the venue.

Kouhian di tuan Terutama Tun Datuk Seri Panglima Haji Ahmadshah bin Abdulah, Yang di – Pertua Negeri Sabah dan Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajjah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.

1.00 petang Pertandingan Unduk Ngadau 2009 dimulakan.

Unduk Ngadau 2009 contest begins.

Kotimpuun pomihian Unduk Ngadau 2009.


2.00 petang Keberangkatan tiba yang Amat Berbahagian Toh Puan Datin Seri Panglima Hajah Masuyah Binti Awang Japar.

Arrival of Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.

Koikatan di Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajjah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.


Penyampaian Hadiah kepada para pemenang dan pemarkotaan Unduk Ngadau 2009 oleh Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajjah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.

Presentation of Prizes to the winners and crowning of Unduk Ngadau 2009 by Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajjah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.

Kopotunuzan vava kumaa di nangngakahantoi om koponigaan do Unduk Ngadau 2009 dii Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datin Seri Panglima Hajah Dayang Masuyah Binti Awang Japar.


5.00 petang Majlis dijangka selesai.

Expected end of functions.

Piso – somo aavi Lamai.Friday, May 22, 2009

PERTANDINGAN AKHIR SUGANDOI KAAMATAN 2009

SIAPAKAH di antara 10 finalis bakal dinobatkan juara Sugandoi Kaamatan Peringkat negeri 2009?

Sepuluh peserta akhir yang bakal berentap pada malam ini (23 Mei 2009) adalah antara 37 peserta dari seluruh negeri termasuk dari Klang Valley Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Labuan yang bersaing di separuh akhir Khamis lalu.

Peserta itu adalah Agusta Marcus (Tuaran), Danny F Malinggi (Tamparuli), Effarina Jaluman (Tg Aru), Fairot Sinang (Matunggong), Georgia Joy Binsol (Papar), Kenny David Yuntala (Penampang), Mohd Rifanzie Rujie (Api Api), Norbert Andillah (Likas), Rosmah Amat (Sandakan) dan Sanisah Majilin (Sook).

Sugandoi Kaamatan malam ini akan dirasmikan oleh Huguan Siou Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Kitingan yang juga akan menyampaikan hadiah kepada pemenang.

Source: Adapted from Daily Express, 23/5/2009

Thursday, May 21, 2009

Discussion on Kadazandusun Development

Alland: you can send to him aso..we need it for documentation.
Jue Jidwin: oo ok. Only problem is that, I havent receive the pictures in Jpeg format,
Jue Jidwin: i only receive the .pdf format, which quite difficult to use

Alland: regarding the photos..pls burn in CD and indicate the photogrpaher. he/she MUST sign undertaking that he /she will not claim IPR. If not, we have to aknowledge the source (courtesy of him/her)
Jue Jidwin: at the moment, the small numbers is a courtesy la.
Jue Jidwin: how much he can claim for full pictures ? may be i can help him
Alland: bcos we may want 2 use the photo for publication..so to avoid legal complication later on..
Jue Jidwin: ic.
Jue Jidwin: for the photos that i sent together with the report, its taken by committee, so shud be belong to kdcakv la kan.
Jue Jidwin: but to make it clear, i will have a conversation with Kennedy
Jue Jidwin: photos was taken by Kennedy Tham

Alland: ok, talk to him..
Alland: au ko muli kaamatan, isai mananud UN dikoyu?
Jue Jidwin: au kouli, waro seminar cum workshop ku'd 30/5.
Jue Jidwin: e Debbie kanto .. today she flew to KK
Jue Jidwin: Debbie Disimon
Alland: alaa, kuroyon podi
Alland: miampai di coleman?
Jue Jidwin: hiti po e walter nga muli doti last minit
Alland: BTW, zeno is looking into KDCA website now..can u communicate with him and upload the relevant photos for KV kaamatan?
Jue Jidwin: doi i got problem, au ku po notorima e jpegformat ..
Jue Jidwin: only the pdf copy.
Jue Jidwin: bah, ongoyon ku po onuo e CD, then only i can give the jpeg kio
Jue Jidwin: btw, regarding the research that you were talking abt early this month
Jue Jidwin: its ON kio?
Alland: ok, we're very much on it...so pls continue compiling..preferably we have the report on "KD in Pen. Msia"..we do research bit by bit..the recent kaamatan should give us some basic info..but more research needed
Jue Jidwin: ok. i am very interested in this, i wish i can do this fulltime. pakaraja bo gia, so i do sikit2
Alland: as I have emailed u, the topic is basically "Kadazandusun Way of Life". So it's surrounding the "PESTE". Political-legal including the KD leadership, involvement in management/decision making, native customary laws, how our leaders deal with other leaders in Msia/world.
Jue Jidwin: thats very big subject
Jue Jidwin: klu dapat buat, better i do phd kan
Jue Jidwin: defintely i'm not at that level yet, but i can assist ground info / research
Alland: E-economic & business. So document all kind of biz our people are invloved in. Take photos & stories/histories
Jue Jidwin: bah.
Alland: S- socio cultural. anything from dancing, songs, music, handicrafts, mindset, education, health, etc
Jue Jidwin: ok, i take note.
Alland: technology - how our KD develop our technologies. kalu dulu2, main batu kasi pintik api..now, we use ICT. How our people get involved in ICT.
Alland: E-environment..how our KD live harmoniusly with nature. interacting with environment. resouces management. etc..
Alland: so we'll compile PESTE from various districts.. Collect all the Ps and organise into one booklet. Same with the ESTE..
Jue Jidwin: say we identify the kadus people related to the subjects, do u need their biography?
Jue Jidwin: ic, i visualize it

Alland: at this moment, we just take all avilable info..biographies would be very intersting..people like Dtk RB, Keneddy, and many more..Dr Max..Stacy, Mia etc
Jue Jidwin: we hv few more business kadus here
Jue Jidwin: Jorius, Datin Vianie undikai
Jue Jidwin: datin zaleha reed (Pauline)

Alland: another 1, pls compile all the TORs of each committee in KV Kaamatan..we need to document the SOP of kaamatan too..
Jue Jidwin: Nora matuya - used to be the richest in sg buloh
Jue Jidwin: ic. ok.

Alland: this is the thing that we need to do..many successful people, but unknown to own community..undocumented..hugh task but necessary..
Jue Jidwin: yes, the subject is so many.
Jue Jidwin: probably can be listed ..

Alland: our committee continues even beyond kaamatan..I want to establish the research, documentation & communication...possibly into a KD Research Centre/ KD Academy..
Jue Jidwin: is there any way that we can get a Research Grant for this? i'm willing to do the work but need sponsors/grant la.
Alland: we're permanent members of the committee..
Jue Jidwin: may i know, who is that permenant members?
Jue Jidwin: all that you wrote in yr email ka ?

Alland: source of funds - kaamatn fund, donation, proceeds from selling books/materials/articles/ebook, research funding..
Alland: di u receive the TOR of our committee...that's basically d idea.

Jue Jidwin: yes, i rec yr email on that
Alland: this is sort of 3 year project..at least
Alland: mcm PhD sudakan?
Jue Jidwin: if there is a way to get some grant from Heritage (Ramlah Amir is there) ... is it OK if I approach them?
Jue Jidwin: itu la sia bilang .. when you list this down, its a PHD assingment
Jue Jidwin: you are opening my eyes to get deeper tinto this subject
Jue Jidwin: i'm looking for opportunity to further study but still cannot decide what major haha
Alland: yeah, very interesting 2 talk 2 u on this..
Alland: u pick any of the PESTE, u'll get 1 topic

Jue Jidwin: hmm i think to produce a good report, i must take the communication la.
Jue Jidwin: i dont have the rite skill do that at the moment
Alland: ada bah tu..KR kan ada..
Jue Jidwin: we all do business report & politics related
Jue Jidwin: actually, memang betul, i learn a lot here
Alland: "politics of the indigenous people in Sabah"
Alland: "cultural survival of the KD community"
Alland: "KD's way of managing natural resources"
Alland: "digital divide: the KD predicament"
Alland: "KD professionals in Pen Msia"
Alland: mcm2 ada...kamu in KL sanang sikit, dekat dgn many universities
Jue Jidwin: ya, very true
Jue Jidwin: at same, i just spoke to kennedy, he give permission to use the photos & pass the ownership of the photos to kdcakv
Jue Jidwin: wah .. i must thank you for this.
Jue Jidwin: i think i know what i want to do .. i will take the science political course
Jue Jidwin: dakat banyak universiti la bikin sia susah mau pilih .. a terrible opportunity
Jue Jidwin: can you suggest, which of the list you gave, to be done first.
Alland: political science ..UKM, UM, UUM, UIA, USM should be ok.
Jue Jidwin: i may just start with what i have now, and slowly goes to the other part
Jue Jidwin: UM is the nearest to me, i was considering the political science subject
Alland: u go for it..u won't get wrong with tht discipline
Jue Jidwin: hmm thank you, i will.
Jue Jidwin: may be a meeting wud surface more ideas .. how to make money / making it / funding it at same time. at this line
Jue Jidwin: Jabatan Warisan tida budget for grant ka for this kind of research

Monday, May 11, 2009

UP-COMING KOISAAN SEMINAR

Date, Venue & Time: TBA

Objectives:
(i)To deliberate on some of the issues that being researched by Kadazandusun scholars;
(ii)To compile the papers with a view of publishing them at a later date.
(iii)To fill up the month-long Kaamatan with a meaningful intellectual discourse.


Papers to be presented:
Tracing the Origin of the Kadazandusuns: The Needs for Archeological Studies. – Dayu Sansalu, PhD
Sampang Mangazou: The Rungus’ Patriotisme – Paul Porodong
Kadazandusuns’ traditional knowledge on climatology – Ramzah Dambul, PhD
Kadazandusuns’ traditional foods – Jurin Gunsalam, PhD
Resources Management among Kadazandusuns: The Case of Buffalo Rearing – James Alin, PhD
Kadazandusuns in Chinese Schools: Aspirations and Challenges – Christina John Luan


Organizing Chairman: Allan G Dumbong

MY FAMILY TREE'S WEBSITE

Please Visit:
http://www.myheritage.com/site-49253441/datananddambuayo-web-site

In case you cannot get access, please send your request to
adumbong@yahoo.com

DANCING IN KAAMATAN 2009


Allan Dumbong & Dr Jeffrey KitinganYB Johnny Mositun, DSP Michael Asang & Allan Dumbong


KDCA Central Committee Members
at Mukim Kolopis' Kaamatan

KDCA Central Committee Members
at Kaamatan 2009 Launching, Papar
1st May 2009KADAZANDUSUN RESEARCH, DOCUMENTATION & COMMUNICATION SUB-COMMITTEE


Chairman: Allan G Dumbong
Deputy Chairman: Henry Bating
Secretary: Christina John Luan
Members:
Junid Gunsalam
Kharolrena E Wong
Julitah Jidwin
Zesmus Ongkudon
Rayner Francis
Maureen Roger Mosuyun
Melanie Desmond

OBJECTIVES:

•To conduct research on the Kadazandusuns’ way of life as showcased during the month-long Kaamatan.
•To compile the operations manuals/guidelines/ TORs of all the main sub-committees of the Kaamatan.
•To document the research findings in the form of print materials, electronic or CDs.
•To communicate the cultural events during Kaamatan to others through KDCA’s Website.


TERMS OF REFERENCE:

•To take note of the various events that manifest the Kadazandusuns’ way of life during the month-long Kaamatan celebrations. Take sampled districts/zones.
•To compile the “TORs” of all the sub-committees and see the possibility of compiling them into a “standard operating procedures” of kaaamtan for future reference.
•To submit the end-product to KDCA for archive & further action.


KADAZANDUSUNS' WAY OF LIFE:
POLITICAL-LEGAL:
•Huguan Siou Institution
•Kadazandusuns Leadership & Decision Making
•Administration & Management
•Customary laws


ECONOMIC & COMMERCE:
•Sources of income
•Economic activities
•Cultures & Involvement in modern business
•Products and services offered by the Kadazandusuns
•Business Development & Innovation
•Problems relating to their business participations


SOCIO-CULTURAL:
•Cultural manifestation (music& songs, dances, costumes, foods, rituals, norms, values)
•Educational development
•Health, Food & Nutrition
•Social interaction & stratafication
•Gift Exchange


TECHNOLOGY:
•The evolution of farming technologies
•Technologies used on daily activities (e.g in business)
•How severe is the “digital divide” among the Kadazandusuns? Initiatives to bridge the gap.Kadazandusuns’ technical expertise


ENVIRONMENT & RESOURCES MANAGEMENT:
•Resources management amongst the Kadazandusuns
•Sustainability of resources
•Environmental conservation
•Relationship with nature

Sunday, May 10, 2009

EJAAN "KADAZANDUSUN" DI MEDIA CETAK


Bagi pihak masyarakat Kadazandusun di Sabah, saya ingin menyeru semua pihak media di Sabah tentang perkara di atas yang selama ini seringkali dikelirukan, baik secara sengaja mahupun tidak sengaja.

Ejaan yang benar bagi masyarakat Kadazandusun ialah “KADAZANDUSUN/ Kadazandusun” dan BUKAN “Kadazan Dusun”, “KadazanDusun”, “Kadazan-Dusun”, “DusunKadazan” dan seumpamanya.

Kata nama “KADAZANDUSUN/ Kadazandusun” adalah terdaftar dan digunakan secara rasmi seperti dalam dokumen-dokumen rasmi berikut:

1. KDCA – KADAZANDUSUN CULTURAL ASSOCIATION SABAH
Chapter I, Article 1,
Chapter III, Article 6.

2. UPKO – United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation,
Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu,
Pisompuruan Pasokmomogun Kadazandusun Murut
3. KLF - Kadazandusun Language Foundation
Yayasan Bahasa Kadazandusun
Tinan Monoina Boos Kadazandusun
4. Kementerian Pelajaran Malaysia - Bahasa Kadazandusun
- Boros Kadazandusun
5. Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) - Masyarakat Kadazandusun
- Bahasa Kadazandusun
- Tradisi dan Budaya Kadazandusun
6. Universiti Malaysia Sabah (UMS) - Kursi Kadazandusun
- Kadazandusun Chair
- Bahasa Kadazandusun
7. Daily Ekspress - Kadazandusun (section)
8. Utusan Borneo - Kadazandusun (section)
10. Anugerah Kewartawanan SJA – Shell,
Anugerah Kewartawanan Pendidikan UMS
- Kategori Bahasa Kadazandusun
11. Persefahaman KDCA – USDA - Bahasa Kadazandusun
12. KCCI - Kadazandusun Chamber of Commerce and Industry
13. Pekadus - Persatuan Pendidik Kadazandusun

Sehubungan dengan perkara tersebut, adalah baik sekiranya media dapat menggunakan ejaan “Kadazandusun” secara konsisten di dalam setiap tulisan dan bukan yang lain-lain. Perkara ini sangat penting terutamanya pada ketika ini di mana masyarakat Kadazandusun merayakan sambutan Pesta Kaamatan. Pastinya, setiap liputan media mengenai masyarakat ini serta sambutan Pesta Kaamatan akan mempengaruhi budaya dan cara hidupa masayarakat ini.

KECUALI yang berkaitan dengan jabatan-jabatan berikut:

1. Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)
Bangsa : Kadazan atau Dusun
2. Jabatan Perangkaan Malaysia
Bangsa: Kadazan/Dusun
3. Jabatan Penyiaran Malaysia (RTM)
Siaran Bahasa Kadazan atau Siaran Bahasa Dusun

Sila hubungi saya di telepon 016-8325071 sekiranya pihak tuan/puan memerlukan keterangan lanjut.

Sekian, terima kasih.

ALLAN GUIM DUMBONG
Ahli Jawatankuasa Pusat
Persatuan Kebudayaan Kadazandusun
Merangkap
Pengerusi, Jawatankuasa Penyelidikan, Dokumentasi & Komunikasi KDCA.

11 Mei 2009